Themaroutes

Hieronder vindt u verrassende fietsroutes door de Alblasserwaard. U kunt ze aanklikken op de kaart of naar beneden scrollen voor een lijst met alle routes. De lijst begint met de kortste route en eindigt met de langste route.

Ooievaarsroute

Afstand: 33 kilometer

Locatie: Nieuwpoort, aan de Lek

Startpunt: TOP Nieuwpoort, parkeerplaats Het Hoofd, 2965 AX Nieuwpoort of Schaapskooi Ottoland, A 89, 2975 BD Ottoland

De Ooievaarsroute is de fietsvariant van het Ooievaarspad, één van de best belopen wandelroutes van de regio. Net als de wandelroute is de fietsroute gevarieerd: een molengang, poldervergezichten, theetuinen, landelijk winkelen en vestingstadje Nieuwpoort.

Een tipje van de sluier van wat u te wachten staat: aan de Molenkade ten zuiden van Groot-Ammers staan vier poldermolens keurig op een rij. Als het te overwinnen niveauverschil van het water te groot was, werden er meerdere molens geplaatst, een molengang. Waarom de Achtkantse molen anders van vorm is? Vraag het de molenaar.

Even op adem komen met uitzicht? De eigenaren van gemoedelijke theetuinen ontvangen je graag in hun tuin voor een kopje koffie of thee met wat lekkers erbij. U herkent ze op de kaart aan het theepotje.

Download de route hier (pdf)

Dichter in de polder

Afstand: 33 kilometer (met uitbreiding 41 kilometer)

Locatie: Kinderdijk, Alblasserdam, Bleskensgraaf, Ottoland

Startpunt: Starten kan op ieder punt langs de route. Heb je de fietsen achterop de auto? Parkeer dan de auto bij TOP Oud Alblas, Schaapskooi Ottoland of de Natuur en Vogelwacht De Alblasserwaard.

27 Gedichten staan er al langs deze route en het worden er 30. Het idee erachter is: ‘dichters laten fietsers anders kijken.’

De gedichten zijn door de Brabantse klokkengieter Eijsbouts in brons gegoten en op lage sokkels gezet. Ze nodigen de voorbijganger uit om even stil te staan, te lezen en door de ogen van de dichter naar de omgeving te kijken. Met andere ogen dus, waardoor je vanzelf anders gaat kijken.

Initiatiefnemer is de Lionsclub Alblasserwaard Souburg, die onder de noemer ‘Dichter bij de polder’ mensen dichter bij de polder wil brengen. Het is de dichter zelf die een locatie kiest. De Lionsclub koos heel bewust voor een onopvallende uitvoering. “Het gedicht moet terloops aanwezig zijn, het staat onaanzienlijk te zijn in de polder, moet opgaan in het landschap.”

Knooppunten vanaf startpunt TOP Oud Alblas: 9 – 43 – 42 – 1 – 30 – 2 – 19 – 7 – 14 – 13 – 12 – 11 – 10 – 40 – 9

Download de route hier (pdf)

Meer over ‘Dichter bij de Polder’

Dorpenroute

Afstand: 36,3 kilometer

Locatie: Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Giessenburg, Hoornaar, Arkel

Startpunten: TOP Gorinchem (Buiten de Waterpoort 3, 4201 CS), TOP Hoornaar (Dirk IV Plein), Station Hardinxveld-Giessendam

Als je zin hebt om van dorp naar dorp te hoppen dan is dit jouw route. Bezoek museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam. Verlaat in Giessenbrug heel even de route kijk je ogen uit in de winkels die gevestigd zijn in de historische panden van De Graanbuurt. Terug op de route fiets je langs pittoreske boerderijen richting Arkel naar Gorinchem. Geen dorp maar vestingstad. Beleef daar de verhalen van toen en de sfeer van nu.
Onderweg even op adem komen met uitzicht? De eigenaren van gemoedelijke theetuinen en streekwinkels ontvangen je graag. U herkent ze op de kaart aan het theepotje en het winkelmandje.

Download de route hier (pdf)

Kinderdijk, vesting en molens

Afstand: 43 kilometer

Locatie: Nieuwpoort, langs de Lek, Kinderdijk, polderbeleving, eeuwenoude historie

Startpunt: TOP Nieuwpoort, parkeerplaats Het Hoofd, 2965 AX Nieuwpoort

De route ‘vesting en molens’ is niet zomaar één van de vele routes langs Kinderdijk. Deze route laat je zien wat de Alblasserwaard nog meer te bieden heeft. Bijvoorbeeld de koffiemolen in Streefkerk, een landschap gevormd in de ijstijd in de Donkse Laagte en de molengang bij Groot-Ammers.

Starten kan het beste in Nieuwpoort. Niet alleen omdat er voldoende parkeerplaats is bij TOP Nieuwpoort maar ook omdat je aan het einde van de route terugkomt in dit eeuwenoude vestingstadje en kan genieten van een drankje op deze historische plek.

Is het druk op het fietspad door het molengebied van Kinderdijk? Parkeer de fiets dan bij het bezoekerscentrum en bezoek het molengebied te voet. Na je bezoek vervolg je je weg via knooppunt 31, 30 om bij knooppunt 2 weer op de geplande route terug te komen.

Download de route hier (pdf)