Pareltjes in de Alblasserwaard

Fietsveer ‘Marietje’ (tussen Arkel en Enspijk)

Een unieke ervaring is het voet- en fietsveer ‘Marietje’ van Caroline Westerbeek. Tussen 1 april en 30 mei zet Caroline dagelijks fietser en voetgangers over tussen Arkel en Enspijk: van knooppunt 37 naar knooppunt 38.

Rustpunt ‘Lekker Anders’ (Achthuizen)

Is het lekker weer, dan opent Els Carol haar prachtige, kleinschalige tuin in de buurtschap Achthuizen (fietsknooppunt 04 aan de Tiendweg) voor bezoekers die zin hebben in een kopje koffie of thee met daarbij een zelfgemaakt taartje. Ze zorgt altijd voor minstens een bijzondere taart met fruit uit het seizoen. Als het er is, uit eigen tuin. Kijk van tevoren even op haar website of ze open is.

Hendrick Hamel museum (Gorinchem)

Gorinchem kent een rijke historie met illustere inwoners. Een van hen is Hendrick Hamel. Hij zette als één van de eerste Europeanen voet aan wal in Korea en stelde als eerste zijn ervaringen op schrift. De invloed die zijn reisverslag teweeg heeft gebracht na het uitbrengen in diverse talen, heeft ervoor gezorgd dat Korea haar poorten naar de westerse wereld heeft geopend. Hamel wordt daarom in Korea gezien als de ‘ontdekker’ van Korea. In (Zuid-)Korea staat hij te boek als een nationale held, met wie jeugdige Koreanen al op de basisschool kennis maken.

Veenriviertje de Giessen (tussen Noordeloos en Hoornaar)

Pittoresker wordt het niet: tussen Noordeloos en Hoornaar (knooppunt 71 en 72) loopt het veenriviertje de Giessen. Je fiets iets verhoogd door het landschap met links en rechts doorkijkjes over de uitgestrekte weidegebieden.

Streekwinkel Graan&zo (Oud-Alblas)

Ga in Oud-Alblas ter hoogte van knooppunt 9 heel even van de knooppunten af en breng een bezoek aan molen De Hoop en streekwinkel Graan&Zo. De molenaar vertelt je graag over zijn molen en in de winkel staat altijd een lekker taartje klaar.

Dichter in de polder (tussen Kinderdijk en Ottoland)

Tussen Kinderdijk en Ottoland kan je zomaar een gedicht in het landschap tegenkomen. In totaal zijn er 25 gedichten te vinden. Vind ze allemaal op de website www.dichterindepolder.nl. Kijk ook even bij de themaroutes.

Natuurgebied Dordtse Avelingen (westen van Gorinchem)

Heb je in de strenge winter van 2021 ook het bericht gezien over de verkouden bever? Deze bever leeft samen met zijn soortgenoten in de Dordtse Avelingen, een natuurgebied ten westen van Gorinchem. Zet je fiets even neer en wandel met een gevulde picknickmand het gebied in en zoek een bankje met uitzicht op de Boven Merwede. Als je goed kijkt zie je vraatsporen van de bevers.

Museum De Koperen Knop (Hardinxveld-Giessendam)

Wil je eens zien hoe de oude boerderijen er vroeger van binnen uitzagen? Bezoek dan museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam. Check de site voor leuke activiteiten en exposities.

Bastion met Molen de Hoop (Gorinchem)

Het bastion met Molen de Hoop is een van de mooiste uitzichtpunten van Gorinchem en is goed te bereiken wanneer je van de fiets stapt.