Handige links

Plan je route via de Fietsersbond

Wil je zelf je route plannen? Onze tip is om daarvoor de gebruiksvriendelijke planner van de fietsbond te gebruiken. Daar kun je bijvoorbeeld kiezen voor een natuurroute of een autoluwe route. De route kun je vervolgens printen of online opslaan.

Naar de routeplanner

Eetadresjes onderweg

Heerlijk om onderweg even uit te rusten met een hapje of drankje. De website ‘Ontdek de Alblasserwaard’ heeft een overzicht met veel fijne eetadresjes in de Alblasserwaard.

Vind horeca in de Alblasserwaard

Op de warme dag een ijsje!

Op een warme dag is een ijsje de beste traktatie na een mooie fietstocht. Stop in Vuilendam bij knooppunt 13 voor een ijsje van ijsboerderij Middelbroeck.

Of bij knooppunt 73 in Giessenburg bij ijsboerderij Den Boer.

Ben je in Wijngaarden ter hoogte van knooppunt 10? Stap dan binnen bij het ’t Koeienstalletje voor een ambachtelijk ijsje.

Rustpunt ‘Lekker Anders’ (Achthuizen)

Is het lekker weer, dan opent Els Carol haar prachtige, kleinschalige tuin in de buurtschap Achthuizen (fietsknooppunt 04 aan de Tiendweg) voor bezoekers die zin hebben in een kopje koffie of thee met daarbij een zelfgemaakt taartje. Ze zorgt altijd voor minstens een bijzondere taart met fruit uit het seizoen. Als het er is, uit eigen tuin. Kijk van tevoren even op haar website of ze open is.

Meerdaagse tocht? Hier kun je overnachten

In de Alblasserwaard zijn er tal van leuke B&B’s en hotelletjes. Je vind ze op de website ‘Ontdek de Alblasserwaard’.

Overnachten in de Alblasserwaard

Overnachten met kinderen

Overnachten met kinderen is leuk in Vakantiepark Molenwaard. Ervaar de pure natuur, rijke cultuur en échte Hollandse poldergastvrijheid. Het oer-Hollandse Vakantiepark Molenwaard ligt midden in het Groene Hart vlakbij Avonturenboerderij Molenwaard.

Bekijk het park

Hoge nood? Vind je toilet via deze app

Met de HogeNood app vind je direct het dichtstbijzijnde toegankelijke toilet met je smartphone. HogeNood laat je de route naar het toilet zien, geeft voorzieningen weer – denk aan een rolstoel toegankelijk toilet- en geeft reviews van voorgaande bezoekers.

Download de app

Oplaadpunten voor je e-bike

Er is nog geen website waar alle oplaadpunten voor e-bikes overzichtelijk bij elkaar zijn. Deze drie websites hebben elk hun eigen overzicht:

Neem het OV: waterbus, trein & rivierveer

De mooiste plekken in de regio bereik je via het openbaar vervoer. In de Waterbus en de MerwedeLingeLijn van Arriva mag je de fiets meenemen. Zo kun je met slimme combinaties je route verlengen. Bekijk de websites Waterbus.nl , Rivierveer.nl of Merwedelingelijn.nl voor meer informatie en de dienstregelingen.

Fietsveer ‘Marietje’ (tussen Arkel en Enspijk)

Een unieke ervaring is het voet- en fietsveer ‘Marietje’ van Caroline Westerbeek. Tussen 1 april en 30 mei zet Caroline dagelijks fietser en voetgangers over tussen Arkel en Enspijk: van knooppunt 37 naar knooppunt 38.

Streekwinkel Graan&zo (Oud-Alblas)

Ga in Oud-Alblas ter hoogte van knooppunt 9 heel even van de knooppunten af en breng een bezoek aan molen De Hoop en streekwinkel Graan&zo. De molenaar vertelt je graag over zijn molen en in de winkel staat altijd een lekker taartje klaar.

Museum De Koperen Knop (Hardinxveld-Giessendam)

Wil je eens zien hoe de oude boerderijen er vroeger van binnen uitzagen? Bezoek dan museum De Koperen Knop in Hardinxveld-Giessendam. Check de site voor leuke activiteiten en exposities .

Hendrick Hamel museum (Gorinchem)

Gorinchem kent een rijke historie met illustere inwoners. Een van hen Van Hendrick Hamel. Hij zette als één van de eerste Europeanen voet aan wal in Korea en stelde als eerste zijn ervaringen op schrift. De invloed die zijn reisverslag teweeg heeft gebracht na het uitbrengen in diverse talen, heeft ervoor gezorgd dat Korea haar poorten naar de westerse wereld heeft geopend. Hamel wordt daarom in Korea gezien als de ‘ontdekker’ van Korea. In (Zuid-)Korea staat hij te boek als een nationale held, met wie jeugdige Koreanen al op de basisschool kennis maken.

Natuurgebied Dordtse Avelingen (westen van Gorinchem)

Heb je in de strenge winter van 2021 ook het bericht gezien over de verkouden bever? Deze bever leeft samen met zijn soortgenoten in de Dordtse Avelingen, een natuurgebied ten westen van Gorinchem. Zet je fiets even neer en wandel met een gevulde picknickmand het gebied in en zoek een bankje met uitzicht op de Boven Merwede. Als je goed kijkt zie je vraatsporen van de bevers.

Dichter in de polder (tussen Kinderdijk en Ottoland)

Tussen Kinderdijk en Ottoland kan je zomaar een gedicht in het landschap tegenkomen. In totaal zijn er 25 gedichten te vinden. Vind ze allemaal op de website www.dichterindepolder.nl. Kijk ook even bij de themaroutes.

Veenriviertje de Giessen (tussen Noordeloos en Hoornaar)

Pittoresker wordt het niet: tussen Noordeloos en Hoornaar (knooppunt 71 en 72) loopt het veenriviertje de Giessen. Je fiets iets verhoogd door het landschap met links en rechts doorkijkjes over de uitgestrekte weidegebieden.

Bastion met Molen de Hoop (Gorinchem)

Het bastion met Molen de Hoop is een van de mooiste uitzichtpunten van Gorinchem en is goed te bereiken wanneer je van de fiets stapt.

VVV Dordrecht

Toeristische informatie over Alblasserwaard, Kinderdijk, Dordrecht en de Biesbosch.

VVV Dordrecht

Leerdam, glasstad

Leerdam is al sinds 1765 dé glasstad van Nederland, de hele wereld eet onze Leerdammer kaas en we liggen centraal in het land aan de recreatieve rivier de Linge!

Leerdam glasstad

Mooi Gorinchem

Gorinchem was een belangrijke vesting in de Oude én de Nieuwe Hollandse Waterlinie. En de grootste die nog helemaal intact is. De vestingwallen lopen helemaal rond en geven prachtige uitzichten over de rivieren; uniek in Nederland!

Mooi Gorinchem

Beleef de Biesbosch

De Biesbosch beleven is een unieke ervaring. Een delta met bijzondere natuur, een landschap dat soms een echte jungle lijkt en wat verderop weer de meest weidse uitzichten biedt. Op deze website vind je een overzicht van wat je in de Biesboschregio kunt beleven en waar je de mooiste plekken vindt.

Beleef de Biesbosch