Fietsroutenetwerk

Fietsen via knooppunten maakt het vinden van de weg een stuk makkelijker. In het gebied vind je ruim 40 informatiepanelen en meer dan 45 knooppunten, te herkennen aan een routepaal met een nummer erop. Je volgt de routepalen in de richting van de pijl van knooppunt naar knooppunt. Op elk knooppunt kun je kiezen in welke richting je verder wilt fietsen.

Fietsregio Alblasserwaard

In de Alblasserwaard tussen Lek en Merwede kan je prachtig fietsen. Pittoreske dorpen en linten van eeuwenoude boerderijen wisselen af met groen weidelandschap waar de koeien nog buiten staan. Beleef hoe molens, molenaars, de natuur en oer-Hollands landschap met de tijd meebewegen. Met bijna 200 kilometer aan fietsroutes stippel je eenvoudig een route uit die bij je past. Heb je tegenwind? Kijk op de fietskaart voor een route die windluw is, zoals de Tiendwegen die parallel aan de Lekdijk liggen.

Vrijwilligers van het fietsroutenetwerk

Het fietsroutenetwerk is van de gemeenten Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Molenlanden. Samen zetten zij zich in om dit mooie netwerk van fietsroutes op orde te houden. Dit kunnen zij niet alleen. Een groep van 30 enthousiaste vrijwilligers trekt er ieder jaar een keer op uit en controleren of alle bordjes er nog hangen. Dit doen zij ook voor de wandelbordjes. Als je zelf ziet dat er een bordje weg is, geeft het door op www.meldpuntroute.nl. Bedankt!

Interview

Bij rustpunt Lekker Anders komen fietsers aan voor een kopje koffie of thee met een zelfgemaakt taartje. Eigenaresse Els Carol vertelt: “De fietsers komen uit heel Nederland, maar ook wel uit het buitenland of juist van dichtbij zoals van de overkant van de Lek. De Alblasserwaard vertelt natuurlijk het verhaal van de molens die nodig waren om te bemalen en de waterstanden op peil te houden. Nergens vind je er zoveel bij elkaar. Maar niet alleen de molens zijn mooi, de polders zijn ook prachtig met alle sloten en knotwilgen. Vaak beginnen en eindigen mensen hun dagje fietsen met koffie of thee en nemen ze ergens onderweg een lunch. In mijn tuin kunnen ze – als ik open ben – genieten van een drankje met een taartje, vaak gemaakt met vruchten uit eigen tuin, zoals rabarber, aardbei en zwarte bes.

Els Carol
Rustpunt ‘Lekker Anders’